Kort geleden was ik op vakantie in Andalusië, een prachtig gebied in Spanje.
Bij bezoek aan een oude stad, Ronda, kwam ik erachter dat daar ook een oud badhuis was en dat daar nog een ruïne van kon worden bekeken.
Het ‘gebouw’ bleek het best bewaarde badhuis te zijn in Spanje uit de Moorse tijd (gebouw dateert uit de 13e eeuw)

We gingen naar binnen en je kon nog wel e.e.a. zien en bedenken hoe het in het verleden zou kunnen werken.
Er was gelukkig een heel bijzonder animatiefilmpje, wat perfect liet zien hoe dit badhuis vroeger werd gebruikt. Het filmpje draaide met spaans commentaar, maar gelukkig kwam er daarna ook een versie met engels commentaar.

Hoe het vroeger toeging in zo’n baños is echt héél vergelijkbaar met ons hedendaagse alternatief: de sauna of het wellnescentrum.
Het filmpje gaf een erg goed beeld van de vroegere technieken die gebruikt werden in de baños; hoe gasten werden ontvangen en hoe ze gebruik maakten van sauna én massage.
De ba0ños kwam daarmee écht tot leven en het bezoek werd daardoor veel meer dan het bezichtigen van een oude ruïne.

Het oude badhuis stond aan de poort van de stad, waardoor reizigers, die na een lange reis de stad hadden bereikt, eerst lekker konden ontspannen in deze Baños.
Na ontvangst bij een heuse receptie kon men in diverse ruimte op verschillende manieren van de sauna genieten, en er werd ook gemasseerd.

Bekijk zelf ook het animatiefilmpje op Youtube (zie deze link) als je een beeld wilt krijgen van de vroegere sauna/wellnesruimte. De tekst is in Engels, dus ook goed te volgen.
https://www.youtube.com/watch?v=zBk3ft26b5U

Heel grappig hoe je zo op je vakantie ineens op iets stuit wat je beroepsmatig interesseert.
Vooral nieuwsgierig zijn dus naar wat er zoals te vinden is op allerlei plekken!