Je wilt graag een massage, maar dan kom je erachter dat er toch wel heel veel soorten massage zijn.
Keuzestress dus, want welke moet je nou kiezen?
En zeker als je er nog weinig ‘ervaring’ mee hebt, wat houden al die soorten dan in?

Er komen nog regelmatig nieuwe soorten bij, want er is regelmatig iemand die op dit gebied iets verzint. Ga je voor de 1e keer en weet je nog niet of je een massage wel prettig vindt? Kies gewoon voor een standaard ontspanningsmassage (ook wel klassieke of Zweedse massage genoemd).
Heb je specifieke klachten, bespreek dat met de masseur. Vaak is een combinatie van een ontspanningsmassage en een klachtgerichte massage goed mogelijk.
Hier een overzicht (in willekeurige volgorde) van diverse meest bekende (maar niet alle dus), massagevormen:

Ayurvedische massage Massage van het gehele lichaam, veelal met veel en verwarmde kruidenolie.
Bindweefsel massage Massage, d.m.v. o.a. knijpen en rollen, gericht op de bovenste bindweefsellaag, tussen de spieren en de opperhuid.
Cupping Een massage waar gebruik gemaakt wordt van cups van glas, siliconen of ander materiaal. Deze cups worden op de huid gezet (en evt. bewogen) en vacuüm getrokken.
Deep Tissue massage Met langzame stevige bewegingen wordt druk uitgeoefend op gevoelige plekken van het lichaam.
De technieken zijn vergelijkbaar met een traditionele massage maar de druk is steviger.
(Indiase) hoofdmassage De hoofdmasseur kneedt, masseert, klopt en bedrukt het gehele hoofd, de nek, schouders en (boven)armen.
Hotstone massage Eeuwenoude en wereldwijd toegepaste massage waarbij men gebruikt maakt van de magnetische en temperatuurbehoudende eigenschappen van stenen. De warme stenen ontspannen de spieren.
Klassieke / Zweedse massage,
ook wel ‘ontspanningsmassage’
Massage met hoofdzakelijk als doel: kalmeren en ontspannen. Het hele lichaam inclusief het hoofd wordt middels zachte strijkingen, knedingen en kloppingen tot rust gebracht.
Lomilomi Hawaïaanse massage waarbij lange vloeiende bewegingen over het hele lichaam ritmisch worden uitgevoerd met handen en onderarmen, meestal met veel olie.
Shiatsu Met de vingers en duimen (en soms met handpalmen, ellebogen, of voeten) wordt druk uitgeoefend (met lichaamsgewicht) op dezelfde energiepunten als in de acupunctuur.
Sportmassage Een massagevorm met als doel om (sport)blessures te voorkomen en te behandelen. Sportmassage-therapeuten gebruiken een aantal diepe en intense technieken, om de geblesseerde spieren te herstellen.
Anders dan de naam doet vermoeden is deze massage niet alleen voor sporters maar voor eenieder die zich regelmatig fysiek inspant.
Stoelmassage Massage die in zittende positie op een ergonomische massagestoel plaatsvindt, waarbij de masseur zich richt op de rug, nek en het hoofd.
Thaise massage Combinatie van verschillende traditionele Aziatische therapieën zoals, acupressuur, yoga en reflexologie.
Triggerpoint massage Paramedische massage geënt op het oplossen van knelpunten (verkrampingen) in spieren, zogenaamde triggerpoints of spierknopen. Triggerpoints worden gemasseerd door kneden, druk, vibreren, injectie of met behulp van andere hulpmiddelen.
Voetreflex massage Een massagesoort waarbij druk wordt uitgeoefend op verschillende plaatsen op de voeten. De theorie daarachter is dat deze punten zijn verbonden met bepaalde organen en lichaamsdelen.
Vreeling™ deep tissue massage Verbijzonderde vorm van deep tissue massage. Voor meer informatie zie deze link.
Zwangerschapsmassage Zwangerschapsmassage heeft als doel om stress en zwangerschapspijn te verminderen bij zwangere vrouwen en is een zachte massage met lichte, ritmische technieken. Het helpt aanstaande moeders te ontspannen en om zich voor te bereiden op de bevalling.

Uiteraard is er op het internet heel veel informatie te vinden over bovengenoemde (en ook nog andere) massagevormen.